5.000.000 de lei se cheltuiesc de la buget pentru luna în care aleşii nu vin la parlament, fiind plecaţi în campanie. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Fiecare salariat scoate din buzunar un leu pentru a plăti lefurile deputaţilor chiar dacă aceştia şi-au luat liber pentru alegeri timp de o lună. Nota pentru această perioadă ajunge la 5.000.000 de lei, cât însumează veniturile celor 325 de deputaţi, la plata ei contribuind cei 4.828.000 de salariaţi, cât există în România potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Campania, mai importantă decât legile
Cele peste 300 de restanţe legislative nu i-au împiedicat pe deputaţi să-şi ia liber încă dinainte de campanie, din 20 octombrie. Decizia a fost luată la nivelul Biroului Permanent, care a acoperit vacanţa electorală cu aşa-numita „activitate în teritoriu“. Dintre cei 325 de deputaţi, 256 candidează pentru un nou mandat, iar cei care nu s-au înscris în cursa electorală au o vacanţă prelungită. Contingentul cel mai consistent de aleşi care sunt în campanie provine de la Alianţa PSD+PC - 93, PDL are 58 de politicieni în această situaţie, PNL - 52, UDMR - 17, iar PRM - 14.
Până pe 30 noiembrie, prezenţa acestora la Cameră va fi episodică. În mod semnificativ, la şedinţa de plen de marţi, au fost prezenţi 30 dintre cei 325 deputaţi. Ei vor mai trece pe la parlament pe 10 noiembrie pentru şedinţa comună dedicată moţiunii de cenzură şi se vor mai reuni dacă ordonanţa de urgenţă prin care guvernul a amânat creşterea salariilor profesorilor va ajunge la Cameră.
Nu uită să treacă pe la casierie
Cu toate acestea, deputaţii profită de drepturile băneşti care decurg din calitatea de parlamentar. Indemnizaţia lunară a unui deputat este direct proporţională cu funcţia. Astfel, preşedintele Camerei Deputaţilor are o indemnizaţie brută de 8.817 lei, vicepr