Intr-un moment in care criza economica din Spania se adanceste simtitor, imigrantii romani par foarte putin dispusi sa se intoarca in tara, preferand sa astepte vremuri mai bune.
"Daca esti bine pregatit pentru meseria pe care o practici criza nu te afecteaza", crede Feruccio Petre, presedintele Asociatiei Romanilor din Canas, o regiune din apropierea capitalei iberice, Madrid. De fapt, toate opiniile celor implicati intr-un fel sau altul in activitatea romanilor din Spania tind sa convearga spre acest punct.
Javier Fernandez-Lasquez, cel care conduce Consiliul pentru Imigratie si Integrare al regiunii autonome Madrid, spune ca romanii au o buna reputatie in randul antreprenorilor locali, in special datorita competentelor pe care le detin si a aptitudinilor polivalente. Cu alte cuvinte, romanii - in segmentul constructiilor, de exemplu - au capacitatea de a opera activitati care in conditii obisnuite ar implica doi sau chiar trei oameni.
Aceste caracteristici pot fi evaluate in perioade de criza, ca aceea pe care Spania o traverseaza astazi, ca fiind vitale din punctul de vedere al supravietuirii economice. Si asta in conditiile in care antreprenorii spanioli sunt orientati spre productivitate, ceea ce inseamna ca in momentul in care sunt nevoiti sa-si reduca drastic numarul angajatilor cei care vor fi pastrati in interiorul companiei vor fi cu siguranta cei mai productivi, potrivit lui Feruccio Petre. Iar in astfel de momente, antreprenorii nu pot face nicio concesie, cum ar fi sa tina cont de originea angajatilor si nu de performantele acestora.
Totusi, tema crizei economice spaniole pare sa fie, cel putin deocamdata, destul de exagerata. Autoritatile de la Madrid insista asupra faptului ca este inca prea devreme pentru a contabiliza efectele negative ale impactului turbulentelor financiare internationale asupra economiei iberice. Si