Cine a fost Spiru Haret? O întrebare la care cei mai mulţi vor răspunde: un matematician, un profesor universitar, un ministru al Educaţiei sau un om politic liberal. Ne-am obişnuit să spunem despre Spiru Haret că a fost o mare personalitate a culturii româneşti, care a avut un rol important în organizarea şi modernizarea învăţământului primar, secundar şi superior. Însă atunci când vine vorba de păstrarea vie a memoriei acestuia, nimeni nu pare a fi interesat.
Da, într-adevăr pentru meritele sale din 1935 are în Piaţa Universităţii o statuie de marmură de Carrara, executată de Ion Jalea, iar după moartea soţiei sale, în 1941, casa lor a devenit muzeu, după cum atestă placa memorială. Retrocedată în 2001 clădirea a fost imediat scoasă la vânzare şi imediat şi cumpărată. Astăzi casa construită de Spiru Haret, în care a locuit şi lucrat în perioada în care devenise unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai epocii, a fost abandonată şi vandalizată. Situată pe Strada Gen. Gheorghe Manu numărul 7 este înscrisă în Lista Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice a Municipiului Bucureşti având statut de monument istoric de interes local ceea ce corespunde categoriei B.
SPIRU HARET (1851-1912)
Poate corespondenţa particulară a lui Spiru Haret conturează cel mai bine personalitatea sa, dincolo de toate diplomele obţinute la Paris, cărţile publicate şi legile gândite de acesta. Scrisorile sale sunt pline de sfaturi, de răspunsuri directe, "fără ocolişuri. Haret nu păstra copii ale scrisorilor sale, cum făcea Titu Maiorescu. Nu scria pentru posteritate." Nu căuta admiraţie, ci eficienţă. Iar corectitudinea sa era proverbială "câţi ştiu oare că Spiru Haret în timpul celor trei ministere ale sale n’a putut agonisi nimic, cum se întâmplă acum după marele războiu, că a ieşit dator cu 60.000 lei aur şi că, atunci când s-a sfârşit d