Investitiile guvernamentale in industria apararii pot salva economia de la recesiune prin cresterea comenzilor si, implicit, a locurilor de munca, sustine ministrul Apararii. Expertii militari amintesc in plus ca tot asa au depasit marile puteri criza din 1929-1933.
Investitiile in industria romaneasca de aparare ar putea fi solutia evitarii crizei economice, alaturi de banii cheltuiti pe infrastructura, crede ministrul Apararii, Teodor Melescanu. In prezent, aceasta industrie este privita ca o gaura neagra a economiei romanesti, care a ratat toate momentele favorabile privatizarii si care si-a redus drastic locurile de munca si productia, fata de perioada dinainte de 1989. Totusi, Melescanu a explicat ieri la Arad ca aceasta industrie poate crea locuri de munca, are piata de desfacere si poate deci revitaliza sectorul economic. "Industria de aparare trebuie sa fie unul dintre pilonii pe care ne bazam in depasirea actualei crize. Eu nu consider ca investitiile in aparare reprezinta pierderi de resurse.
Ele creeaza cerere pe piata, locuri de munca si pana la urma reprezinta una dintre caile cele mai bune, impreuna cu investitiile in infrastructura, pentru a depasi perioadele de recesiune economica", a declarat Teodor Melescanu. Ministrul Apararii nu a oferit insa si detalii concrete despre aceste investitii providentiale pentru economie, mai ales in conditiile in care Romania a pierdut legatura cu pietele internationale in domeniul armamentului, pe care se baza inainte de 1989. La ora actuala, in ceea ce priveste armamentul performant, Romania depinde de importurile din tarile producatoare de tehnica militara la standardele cerute de NATO. Cel putin din punct de vedere istoric, Melescanu are dreptate, constata generalul in rezerva Mihail Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara.
"I