Criza - la pătrat
Zidul despărţitor al Berlinului s-a prăbuşit. Sosit de la Dresda, luat de valul paşnicei revoluţii, un tînăr de 21 de ani se numără printre primii care trec, fie şi pentru cîteva ore, din partea de est în cea de vest a capitalei scindate. I se oferă oficial cele 100 de mărci vest germane, în semn de bun venit. Tînărul intră într-o librărie şi cumpără două cărţi strict interzise în RDG: Arhipelagul Gulag de Aleksandr Soljeniţîn şi Hitler de Joachim Fest.
19 ani mai tîrziu, la Tîrgul de Carte de la Frankfurt pe Main, un alt tînăr visează să-şi cumpere din banii de buzunar cea mai proaspătă invenţie despre care se spune deja, înainte de a se fi banalizat, că a dat semnalul sfîrşitului cărţii tipărite pe hîrtie. Magicul obiect este o carte electronică, un " e-book" numit Kindle, în prima sa variantă, costă deocamdată 359 de dolari, cîntăreşte circa 300 de grame, are 256 MB, permite lectura a 170 000 de cărţi, ziare, reviste şi dispune de alte nenumărate detalii tehnice, oferind şi posibilitatea de a blogui.
În 2008, tînărul originar din Dresda, pe adevăratul său nume Uwe Tellkamp, stabilit între timp la Freiburg, are 40 de ani. Este medic şi scriitor, distins cu mai multe premii literare între care, cel mai prestigios, Premiul German al Cărţii, decernat în această toamnă, pentru un roman de peste 1000 de pagini, intitulat Der Turm (Turnul).
Se poate bănui că tînărul nostru vizitator de la Frankfurt (încă anonim şi încă cititor de tipărituri), după ce-şi va fi achiziţionat cartea electronică, ar putea ajunge şi el peste nişte ani un autor de romane, eventual de "Romane pe celular", story-uri scrise pe Blackberry sau compilate pe Kindle. Prea puţin interesat de istoria recentă, lipsit de solide cunoştinţe de fundal, culegîndu-şi informaţiile din Google, acest reprezentant robot al generaţiei YouTube riscă să c