Banca Centrala Europeana a dat ieri inca un semnal pentru ieftinirea creditelor in euro, reducand dobanda-cheie cu o jumatate de punct procentual, pana la 3,25% pe an.
Decizia BCE aduce o veste buna pentru cei care au contractat imprumuturi in euro si care in ultimele luni au fost nevoiti sa faca un efort tot mai mare pentru plata ratelor, in conditiile in care bancile locale au majorat dobanzile, iar peste aceste scumpiri s-a suprapus si deprecierea leului.
Din cauza turbulentelor de pe pietele financiare si a lipsei de incredere intre banci, costul finantarilor in euro urcase abrupt in vara, indicatorul EURIBOR pentru trei luni ajungand la 5,4% pe an.
In general, bancile stabilesc dobanda la creditele de mare valoare in euro in functie de acest indicator, la care adauga o marja. Chiar si dupa atenuarea tensiunilor din ultimele saptamani, EURIBOR a ramas la niveluri de 4,6%-4,7% pe an, respectiv cu un punct peste dobanda-cheie a BCE. Decizia de ieri ar trebui sa faca loc insa pentru noi scaderi ale EURIBOR.
Mai bine de jumatate din creditele acordate de bancile locale sunt in euro, cu un sold total de aproape 29 de miliarde de euro.
Reducerea ratei de politica monetara a BCE este a doua operata in decurs de o luna, pe fondul problemelor cu care se confrunta economia regiunii, care traverseaza cea mai grava criza a ultimilor 15 ani, scrie Bloomberg.
Banca Angliei a apelat la aceeasi strategie in ceea ce priveste rata de politica nominala a statului, pe care a redus-o cu 1,5%, pana la cel mai scazut nivel pe care l-a cunoscut aceasta din 1955 pana astazi, intr-o incercare de a stavili cea mai grava criza financiara din ultimul secol. Reducerea a depasit estimarile specialistilor care prevazusera o reducere de 0,5-1%. Ziua a fost completata de alte doua miscari din partea altor doua banci centrale, Banca Cehiei, care a trimis r