Americanii s-au obisnuit relativ usor cu intransigenta de abanos a secretarului de stat Condoleezza Rice. De altfel, ea a preluat functia de la un alt membru al comunitatii afro-americane, Colin Powell, general cu cinci stele, ex-sef al Statului Major Interarme si erou al Primului Razboi din Golf.
In aceste conditii, Barack Obama este mai mult decat o pata de culoare care visa la Casa Alba. In plus, Hollywoodul si-a ales deja mai multi presedinti negri. In comedia Head of State din 2003, de pilda, functionarul municipal Mays Gilliam (interpretat de simpaticul actor Chris Rock) castiga alegerile pentru Partidul Democrat. Priviti mult timp drept outsiderii absoluti ai cercurilor inalte ale puterii, afro-americanii nu mai sunt doar o prezenta exotica impusa de ipocrita si blamata discriminare pozitiva. Imbatraneste America?
Obama a fost obsesiv comparat, in timpul campaniei electorale din Statele Unite, cu John F. Kennedy. Insasi Caroline Kennedy, fiica fostului lider american asasinat in 1963, si-a anuntat sustinerea pentru Obama, exprimandu-si speranta ca acesta va deveni "un presedinte ca tatal meu". "Nu am avut niciodata un presedinte care sa imi dea elanul pe care, spun oamenii, l-a dat tatal meu. Dar pentru prima data, cred ca am gasit un om care ar putea fi acest presedinte. Nu numai pentru mine, ci pentru o noua generatie de americani", scria entuziasmata Caroline Kennedy, intr-un articol publicat la 27 ianuarie in New York Times.
Caroline s-a inspirat, probabil, din discursul inaugural al parintelui sau, care anunta lumii, la 20 ianuarie 1961, ca "faclia a trecut in mainile unei noi generatii de americani, nascuti in secolul nostru, caliti in razboi..."
La randul lui, fostul consilier si autor al discursurilor lui JFK Ted Sorensen a declarat, in august, ca vede in Barack Obama o... sosie a fostului presedinte. La rigoare, putine