Preşedintele şi premierul României au discutat astăzi, la Bruxelles, cu ceilalţi şefi de stat şi de guvern ai statelor membre ale UE despre criza financiară internaţională. Şeful statului a afirmat, la finalizarea discuţiilor, că "opţiunea Uniunii Europene este reformarea sistemului financiar internaţional", deoarece "sistemul actual este unul care necesită corecţii". "Este posibil să apară şi ale focare de criză", a avertizat Traian Băsescu. Sursa: Răzvan Vălcăneaţu
"Putem spune ca în momentul de faţă preşedinţia franceză şi Comisia Europeană au un mandat de negociere la summit-ul de la Washington", a adăugat preşedintele.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că Uniunea Europeană doreşte să preia "un rol de lider în rezolvarea crizei", iar "instituţiile financiare europene vor primi un rol sporit".
Şeful Executivului a vorbit şi despre necesitatea găsirii "unor formule inovative pentru a finaliza proiecte de infrastructură", fapt care denotă "preocuparea majoră a experţilor europeni privind criza financiară".
La finalul declaraţiei premierului, şeful statului a făcut o completare.
"Atât în intervenţia noastră, cât şi în intervenţiile altor state s-a pus accentul pe accelerarea reformelor sistemelor naţionale", a afirmat Băsescu, adăugând că "reformele interne sunt soluţii pentru ieşirea din criză şi pentru evitarea crizelor viitoare".
Înainte de a pleca spre Bruxelles, preşedintele a afirmat că nici ţara noastră nu va fi ferită de efectele crizei şi, de aceea, este necesară crearea unui sistem de prevenire a crizelor.
Potrivit preşedintelui, România susţine ca Uniunea Europeană să aibă un rol mai mare în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional, iar acesta din urmă să aibă responsabilitate în evitarea dezechilibrelor.
"Nu susţinem fuziunea FMI cu Fondul de