Construirea unei piete comune europene a gazului ar fi solutia cea mai eficienta a UE de a contracara diplomatia energetica a Rusiei, care a reusit sa divida continentul, este concluzia unui studiu al think-tank-ului European Council on Foreign Relations. Europa ar trebui sa se concentreze in doua directii: construirea celui de-al patrulea coridor energetic - Nabucco - si comunicarea Rusiei a beneficiilor care ar decurge din ratificarea Cartei Energetice.
Studiul precede publicarea Strategiei energetice a UE revizuite si summitul UE-Rusia, precum si preluarea de catre Cehia a presedintiei UE, stat care are securitatea energetica printre prioritatile anuntate.
Potrivit documentului, abordarea europeana a diplomatiei energetice a Rusiei - cautarea unor surse alternative de energie, incurajarea gasirii unor alte surse de gaz, pentru a le evita pe cele ruse si incercarea de a atrage Moscova in tratate privind energia - nu este eficienta, daca UE nu construieste o piata unica a gazului.
Rusia este cel mai mare furnizor de gaz al Europei, dar e departe de a avea o pozitie monopolista, in conditiile in care gazul rus reprezinta 6,5% din rezervele energetice ale Europei, procent care a ramas in mare masura neschimbat in ultimii 20 de ani. Si este putin probabil ca procentul sa creasca prea curand, pentru ca Gazprom nu isi poate permite sa creasca exporturile in Europa in mod semnificativ. Mai mult, din 1980, exporturile de gaz ale Rusiei in UE s-au diminuat la jumatate, de la 80% la 42%. Prin urmare, temerile ca Rusia ar putea folosi santajul cu gazul sau sunt nejustificate.
Si totusi, exista diferente intre tarile europene, remarca studiul, iar divizarea si segmentarea Europei ajuta Rusia in diplomatia sa energetica. Marea parte a gazului rusesc este importat de doar cateva tari vest-europene - Germania, Italia si Franta - ale car