Nu primesc primă de stres pentru munca lor cu copiii, nu se plâng niciodată când sunt traşi de urechi sau de nas, ori strânşi în braţe ceva mai tare. Patru câini ai fundaţiei "Vier Pfoten” fac terapie, o dată pe săptămână, cu mai mulţi copii autişti din centrul de plasament pentru copiii cu dizabilităţi "Sf. Andrei” din Capitală.
Florentina îl mângâie pe Marin. Marin o priveşte cu ochii blânzi, de haimana care n-a avut parte de afecţiune în viaţă. De când a fost luat de Fundaţia "Vier Pfoten”, câinele Marin are o misiune nobilă: a trecut testele care au demonstrat că nu e agresiv, că e afectuos şi răbdător, şi i s-au dat mai mulţi prieteni în grijă, pe care-i vede săptămânal. Copiii autişti din centrul "Sf. Andrei” din sectorul 6, aflaţi în plasament, aşteaptă porţia de dragoste necondiţionată.
Inimă de câine
Florentinei i se spune uneori "caracatiţa”, pentru că se agaţă cu atâta putere de oameni şi de atenţia lor încât te minunezi de unde atâta forţă în trupul firav, în mânuţele-i chircite. După ce îi este atrasă atenţia asupra lui Marin, fetiţa îi dă mâncare şi repetă comenzile instructorului de la fundaţie. Copilul se aşează pe o saltea, Marin se lipeşte docil de el. Florentina îl mângâie, iar la un moment dat îi răsuceşte cu putere câteva fire de blană. Câinele o priveşte surprins şi stoic, în timp ce instructorul îi arată fetiţei cum să mângâie animalul fără să-l supere.
Programul "Câini pentru oameni” al Fundaţiei "Vier Pfoten” a început în 2004. Deşi multe centre pentru copii s-au arătat sceptice la idee, acolo unde patrupedele au fost acceptate s-a observat o îmbunătăţire a comunicării micuţilor. În timpul întâlnirilor dintre copilul autist şi câinele "lui”, supravegheate de îngrijitorii şi psihopedagogii din centru, copilul învaţă să hrănească câinele, să-l mângâie, să numere, să distingă culorile. "Copilul