Doi studenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara - primii beneficiari
Cei doi tineri vor propune un tip de acord bilateral între universităţi pentru echivalarea cursurilor
Anual, aproximativ 3.500 de studenţi din cei peste 800.000 de mii, înscrişi pe un loc bugetat sau cu taxă, sunt cooptaţi în programe de mobilităţi externe. Chiar dacă numărul tinerilor care merg să studieze într-o universitate din afară este foarte mic, la nivel naţional, tot e mai bine decât deloc. Până acum o lună, studenţii se plângeau că nu există un program de mobilităţi interne, astfel încât un tânăr care urmează cursurile la Univeristatea din Bucureşti, de exemplu, să studieze pentru un semestru la Iaşi. Situaţia s-a schimbat, însă.
Doi studenţi ai Univeristăţii de Vest din Timişoara au fost primii beneficiari ai unui experiment de mobilitate internă. Mihai Vilcea, înscris în anul al treilea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, împreună cu Bogdan Ciontu, de la Facultatea de Mecanică, au participat, timp de trei săptămâni, la cursurile şi laboratoarele Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Transferul tinerilor a fost posibil în baza unui acord bilateral, semnat de rectorii celor două instituţii de învăţământ superior. Acest experiment face parte din programul pilot iniţiat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), în parteneriat cu Federaţia “Alma Mater”.
“Programele analitice nu corespund între universităţi”
Ieri a fost ultima zi de curs, pentru cei doi tineri, la universitatea gazdă. Începând de săptămâna viitoare, cei doi vor reveni la facultăţile de provenienţă, pentru a-şi continua semestrul. Principalele probleme pe care le întâmpină un tânăr beneficiar al unui program de mobilitate internă este legat de echivalarea cursurilor, deoarece programele analitice nu corespund între facultăţile cu acele