"Consumati, consumati, consumati! Nu aveti bani? Va dam credit. Nu va permiteti creditul? Avem solutia: alt credit prin care sa platiti primul credit! Voi nu trebuie decat sa consumati, de restul ne ocupam noi." Iar restul este deja istorie.
O istorie care inca se scrie. Si din care putem trage invataminte acum, in timp real. Un prieten bun care traieste in America mi-a spus: "Sistemul asta a condus, in final, la adormirea vigilentei umane". Da, este o tampenie, de exemplu, sa-ti iei pe credit un mic device care sa te ajute sa nu-ti mai obosesti mana pe mouse cand lucrezi la computer. Nu stiati ca exista? Exista! Asa cum exista, desigur, si creditul pentru orice.
Domnul Samuel Whybrow, seful Institutului de Stiinte Neurologice si Comportamentale Semel de la UCLA, a enuntat - argumentat - o teorie pe cat de indreptatita, pe atat de tulburatoare.
DE FAPT, OMUL ESTE INCAPABIL, DIN PUNCT DE VEDERE BIOLOGIC, SA TRAIASCA VISUL AMERICAN.
Prima incompatibilitate care sare in ochi - aceasta "beautiful evidence" de bun-simt (ca sa-l parafrazam pe Edward Tufte, unul dintre cei mai mari teoreticieni ai designului informational) - este aceea dintre "a trai" la modul real "un vis". Si pentru ca, de fapt, asta este imposibil, atunci acest vis trebuia sa capete o forma tangibila.
"Am fost invatati", zice Whybrow, "ca fericirea va veni la capatul unui drum material, dupa o acumulare de bunuri materiale pe care am fost manipulati sa le dorim". Titlul cartii sale - American Mania: When More Is Not Enough - spune aproape tot.
Tendintele comportamentale umane primare, produse de milioane de ani de evolutie condusa de saracie, nu se mai potrivesc deloc cu lumea moderna pe care am construit-o. In acest context, sistemul nostru nervos bazat pe recompensa cu dopamina a devenit dependent de gratificatia imediata. Asta a dus la distrugerea balantei nat