Este titlul unei colectii conceputa de Editura ART anume spre a incuraja analize si sinteze critice care sa propuna puncte de vedere noi, contribuind astfel la longevitatea operelor si a autorilor prin mentinerea sau resuscitarea interesului unui public amenintat de apatie. Colectia este coordonata de criticul literar Mircea Martin care afirma ca "exista inca multi autori in istoria literaturii romane care merita sa fie recititi astazi si destule teme ale traditiei noastre culturale mai vechi sau mai recente care s-ar cuveni reluate si rediscutate in lumina experientei actuale".
Ilina Gregori - Stim noi cine a fost Eminescu? Fapte, enigme, ipoteze. Volumul cuprinde texte scrise intre anii 2000 si 2007, unele aparute deja in alt volum (Studii literare, 2002). Autoarea, absolventa a Universitatii din Bucuresti in anul 1966, s-a stabilit in 1970 in Germania, unde si-a continuat studiile si a publicat mai multe volume, unul dintre ele fiind Eminescu la Berlin. In cel de fata, continua tema. "Cum sa reconstituim sentimentele, reflectiile, reveriile, viziunile pe care strazile si monumentele din Berlinul anilor 1873-1874 i le inspirau lui Eminescu?" - se intreaba autoarea. "Am propus denumirea de onirobiografie pentru metoda unui cercetator care, in mod experimental, tine seama de partea de inconstient implicata in perceptia mediului urban si, plasandu-se in locul locuit de personajul sau, nu refuza propria investitie personala a decorului drept conditie a unei posibile intalniri in spatiul lecturii-proiectie cu eroul sau."
Petre Solomon - Paul Celan. Dimensiunea romaneasca. Editia a doua revazuta. Cartea a aparut prima oara in 1987, la Editura Kriterion, apoi, intr-o forma restransa, in 1990, in Franta. O carte care aduce clarificari si marturii in legatura cu perioada bucuresteana in evolutia poetica a lui Celan. Spre deosebire de prima editie