Sistemul informatic al Casei Judetene de Pensii Braila este in pericol de a ceda in fata uriasei provocari pe care o reprezinta marea recalculare impusa de noua legea a majorarii punctajelor pentru pensionarii care au desfasurat activitati in grupele I si II de munca sau in conditii speciale de munca. Conducerea se teme ca institutia va fi in incapacitate tehnica de a recalcula aproape treizeci de mii de pensii intr-un interval de numai doua luni, astfel ca banii sa ajunga la beneficiari de la 1 ianuarie 2009. "Riscam, iar aici vreau sa trag un semnal de alarma, sa ne trezim in situatia ca intr-un interval de o luna - o luna si jumatate, sa luam la mina peste 26.000 de dosare. La prima vedere, intervalul este de doua luni, dar daca nu apucam sa comunicam in plata dosarele pina pe data de 10 decembrie, sa fie prinse la Bucuresti pentru alocarea finantarii, nu reusim sa facem plata pensiilor la 1 ianuarie. Avem de-a face cu o problema tehnica ce genereaza dificultati practice", a precizat Stefan Sinpetru, directorul CJP Braila.
Prin OUG nr 100/2008 se acorda un punctaj suplimentar numai la "sporul acordat pentru vechimea in munca realizata in grupa I sau a II-a de munca", pentru persoanele care au desfasurat activitate cel putin 5 ani in grupe superioare de munca. Prin noul act normativ, vor beneficia toate persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii speciale si deosebite.
"Surpriza: nicaieri legea nu stabileste ca prin efectul ei abroga ordonanta. Daca nimeni nu ia nici o masura, riscam ca, odata cu intrarea in vigoare a legii, sa fie in paralel doua acte normative care stabilesc cam acelasi lucru, una mai generoasa - legea, alta mai putin generoasa - ordonanta", sustine Stefan Sinpetru, directorul CJP Braila. O alta dilema ar fi data acordarii acestor drepturi. "Nu rezulta clar din lege daca drepturile se na