Procurorii DIICOT Cluj au trimis în judecată patru persoane care au înşelat CEC Bistriţa-Năsăud cu două milioane de euro. Capii operaţiunii sunt două surori, Irina Carsai şi Maria Moraru. Sursa: Călin Ilea
În rechizitoriul din dosarul Mariei Moraru se arată că aceasta a luat un împrumut de 2,9 milioane de lei, cu care a deschis o pensiune pe marginea drumului naţional care leagă Bistriţa de Cluj-Napoca.
Salarii fictive cuprinse între 6.900 şi 9.000 de lei
În prima fază au fost identificaţi zece romi, din colonia Sărata, de la marginea municipiului Bistriţa. Romii erau angajaţi fictiv, ca directori sau directori economici la diferite firme din Bistriţa, cu salarii cuprinse între 6.900 şi 9.000 de lei.
Ei mergeau apoi la CEC, unde semnau actele pentru creditele de nevoi personale, iar sumele ajungeau ulterior în contul deschis de Maria Moraru. Procurorii spun că Maria Moraru a avut ajutorul unui funcţionar de la CEC, Viorica Fustoş. Aceasta este trimisă în judecată alături de soţii Maria şi Eugen Moraru şi de contabilele familiei. DIICOT Cluj lucrează la un al doilea dosar legat de CEC Bistriţa-Năsăud. Este vorba despre reţeaua condusă de Irina Carsai, sora Mariei Moraru, care a produs un prejudiciu de peste un milion de euro.
„Nu ştiam unde eram angajat“
Afacerea „a transpirat“ în urma unui denunţ depus de unul dintre romi, Oscar Cengheri (foto). El a fost de acord să ia credit, în schimbul plătirii unei operaţii de transplant renal.
„Am luat dosarele şi ne-a indicat funcţionarul de la ghişeu la care trebuia să mergem. La mine în cerere nu era trecut salariul. Eu nu ştiam unde eram angajaţi, dar toţi eram directori şi economişti. Doamna de la ghişeu mi-a spus că trece ea salariul, că ştie cât trebuie, ori 6.700 ori 7.600 de lei. Când am văzut atâta salariu, mi-am dat seama că n