Nenumarate sunt regulile cand vine vorba de investitii in actiuni: "vinde scump si cumpara ieftin", "piata are intotdeauna dreptate", "trendul este prietenul tau cel mai bun".
Dar poate inainte de a le asculta pe acestea, investitorul ar trebui sa se uite in buletin. "Lasa varsta sa decida cand trebuie sa investesti la Bursa", spune o alta regula de aur. Filosofia investitiilor in functie de varsta are la baza o judecata foarte simpla: investitorii tineri isi asuma riscuri mult mai mari decat cei in varsta, care au tendinta de a fi prudenti si conservatori. De ce?
Investitorii tineri isi permit sa investeasca mai riscant pentru ca au la dispozitie, cel putin teoretic, indeajuns de multi ani in care isi pot recupera pierderile. Pe de alta parte, investitorii varstnici nu au in fata un viitor la fel de indelungat in care sa isi poata amortiza pierderile. Astfel, "cantitatea" de actiuni din portofoliul unui investitor este invers proportionala cu varsta acestuia.
Mai jos sunt cateva sugestii de structurare a portofoliul in functie de varsta.
Portofoliul "tanar si nelinistit" (varsta investitorului: 25-35 de ani, expunerea pe actiuni pana la 100% din portofoliu). Varsta de 25-35 de ani este cea mai recomandata pentru investitii la Bursa.
Anduranta la stress si fluctuatii este ridicata, investitorul nu are nevoie imediata de banii investiti si astfel nu va fi tentat sa ii vanda. Mai mult, daca cotatia actiunilor se prabuseste, investitorul are cel putin 30 de ani la dispozitie sa isi recupereze banii inainte de a se pensiona.
Mai mult, investitorul poate supravietui mai bine unui crah bursier, cel mult sa se aleaga cu arsuri la stomac.
Portofoliul "album de familie"(35-45 de ani, expunere pe actiuni 60% , expunere pe obligatiuni si instrumente cu venit fix, depozite-40%).
In aceasta etapa a vietii, investitorul este interesat s