Barack Obama va trebui, în primul rând, să rezolve problemele cetăţenilor americani, cu riscul de a-şi dezamăgi simpatizanţii de peste hotare. Sursa: EPA
Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, are de satisfăcut un vast orizont de aşteptări, atât în ţară, cât mai ales în străinătate. Foarte multe state de pe glob concurează deja pentru atenţia lui Obama. Un întreg continent - Africa - a jubilat pentru alegerea primului preşedinte de culoare al Americii, pe jumătate descendent direct al Kenyei, aşteptând acum oarecum firesc ceva mai mult ajutor din partea celui mai puternic om al planetei. În acelaşi timp, indiferent de ţară, musulmanii la curent cu numele de mijloc al lui Obama, Hussein, pot gândi că el va fi mai înţelegător cu preocupările lor.
După ce euforia care a cuprins planeta în urma „revoluţiei Obama“ se va mai fi şters, oamenii vor vedea mai clar un adevăr simplu: Barack Obama nu poate fi preşedintele întregii lumi, ci doar al Statelor Unite, comentează CNN. Iar americanii se aşteaptă ca el să le protejeze interesele mai presus de orice. Cu economia în piuneze, o armată solicitată la limita rezistenţei, o populaţie sărăcită şi o infrastructură naţională în pragul colapsului, Obama are în faţă un volum colosal de muncă numai pe plan intern.
Însă agenda naţională a noului preşedinte va avea şi consecinţe inevitabil globale. Reducerea poluării promisă de el va influenţa pozitiv schimbarea climei. Obama urmăreşte să obţină independenţa energetică a ţării sale prin stimularea masivă a dezvoltării de noi surse de energie - de care în cele din urmă va beneficia toată lumea. Relocarea, revigorarea şi ajustarea armatei pentru a face faţă numărului crescând de provocări va fi de natură să mai tempereze elanul unor puteri emergente.
„Generaţia X“, la Casa Albă
Pentru a soluţiona rapid cât mai multe dint