Posibilitatile de investitie in Romania sunt variate, insa cele de profit sunt limitate, ba chiar inexistente, sunt de parere analisti economici. Dragos Cabat, managing partner la Financial View Consulting considera ca, in anul 2009, se vor inregistra pierderi pe toate canalele de investitii, in frunte cu bursa. Depozitele bancare si fondurile de investitii vor avea si ele rezultate negative. „Cea mai mare posibilitate de pierdere a investitiei in 2009 o va avea piata imobiliara&rdq
Posibilitatile de investitie in Romania sunt variate, insa cele de profit sunt limitate, ba chiar inexistente, sunt de parere analisti economici.
Dragos Cabat, managing partner la Financial View Consulting considera ca, in anul 2009, se vor inregistra pierderi pe toate canalele de investitii, in frunte cu bursa. Depozitele bancare si fondurile de investitii vor avea si ele rezultate negative. „Cea mai mare posibilitate de pierdere a investitiei in 2009 o va avea piata imobiliara”, a explicat acesta.
Ce castig daca investesc in banca? Mai nimic, abia acopar inflatia. Calculul este simplu – presupunand ca am o dobanda de 9%, iar inflatia este 6%, din start am castigat, in loc de 9%, doar 3%, plus ca trebuie sa platesc si impozit. In general, bancile nu percep comisioane si taxe pentru administrarea depozitelor, insa banii trebuie retrasi din cont la termen. In cazul in care nu scot banii in ziua de maturitate a contractului, trebuie sa platesc o taxa de retragere. Daca banii se extrag inainte de termen, nu primesc niciun fel de dobanda, ci doar cat am depus – depozitul meu se transforma intr-un cont curent.
Nu este o varianta sa tin banii nici acasa, pentru ca pierd din cauza inflatiei, iar puterea de cumparare se reduce.
Dragos Cabat estimeaza pentru anul 2009 o dobanda medie la depozitele bancare de 8,5% (inflatie +1,5%).
Si pe bursa se estimeaza pierd