In 1981, cu Romulus Guga, la vernisajul unei expozitii la Galeriile Vatra din Tg. Mures Incontestabil, pictorul Marcel Lupse are vocatia marilor prietenii. Se simte aceasta fie si numai din caldura glasului atunci cand vorbeste despre cei de care si-a legat destinul de-a lungul anilor. Atelierul sau, oaza de cordialitate si afectiune, a primit vizita unor nume importante ale culturii noastre, pe care artistul bistritean le evoca in randurile ce urmeaza.
Nicolae Steinhardt
Despre Steinhardt auzisem multe lucruri, si totusi am fost extrem de impresionat in momentul in care l-am cunoscut. In primavara lui '82, Radu Saplacan a venit cu el la atelierul meu din Dej.
Era extrem de comunicativ, curios si uimit de tot ce descoperea. M-a frapat din prima clipa privirea sa iscoditoare, nelinistita, ca o flacara vie.
I-am propus sa-mi pozeze pentru un portret. A acceptat imediat si s-a asezat cuminte ca un elev pe un scaun inalt. A stat linistit vreo jumatate de ora, timp in care am facut cateva schite si o ebosa in ulei pe carton. Abia dupa ce a plecat, am realizat ce intalnire mirabila avusesem.
Dupa aceea, l-am vizitat de mai multe ori la manastirea Rohia, mi-a aratat biblioteca, am povestit indelung. E pacat ca acele clipe au trecut atat de repede si a venit inceputul lui '89, cand parintele Nicu Steinhardt s-a stins.
Acum regret nespus ca nu am putut fructifica mai mult acele momente astrale. Rod concret al intalnirilor noastre au ramas mai multe desene si o pictura in ulei pe panza care se afla la Rohia si la care parintele se uita adesea. Imi spunea, cu smerenie, ca l-am reprezentat un pic prea serafic si ca el nu seamana cu un sfant asa cum l-am pictat eu, ca e mult mai nevrednic si nu merita un asemenea portret.
Dar cred ca i-a facut placere, mai ales ca este singurul sau portret in ulei. Nu stiu de ce, doar a avut mu