Ultimului din seria de miliardari rusi care au facut furori in presa occidentala i se spune Omul de fier sau Tancul. De ce ultimul? Poate pentru ca nu e genul care cumpara echipe de fotbal si nu ii place substantivul oligarh. Mordashov a construit "doar" un imperiu de fier in mai putin de un deceniu.
Pana de curand necunoscut in afara Rusiei, Alexei Mordashov (43 de ani), rusul de pe locul 18 din topul mondial al miliardarilor, e fiul unor muncitori din Cherepovets, o localitate la jumatatea distantei intre Moscova si Sankt Petersburg. Tot aici isi are sediul Severstal, compania gigant al carei presedinte si actionar principal este.
Dupa ce a studiat la Institutul Economic de la Leningrad in anii '80, Mordashov a mers acasa in Cherepovets sa lucreze la fabrica de otel Severstal ca economist. In 1992 directorul general l-a promovat ca director financiar, iar in 1994, ca insider, a obtinut o parte din actiuni prin programul de privatizare al guvernului. Avea doar 31 de ani cand a fost numit director general al Severstal, gigantul care fabrica otel in localitatea sa natala. Printre masurile luate de Mordashov s-au numarat restructurarea intreprinderii, reducerea numarului de angajati de la 53.000 la 38.000 si aducerea de consilieri internationali. In 2001 a obtinut un MBA de la Northumbria University din Newcastle si se pare ca e obsedat de managementul modern.
Severstal e considerata acum una dintre cele mai bine conduse fabrici, iar Mordashov face parte din noua generatie de manageri care au avut sansa sa ajunga in top intr-o perioada tumultuoasa.
In iunie Forbes estima ca rusul detine 21,2 miliarde de dolari. Otelul ramane inima afacerii, dar compania a investit si in industria miniera si cea de automobile si institutii financiare. Servestal pare sa fie in crestere continua. Mordashov a cumparat in 2004 Rouge Industries din Dearborn (Michigan