Salata de dovleac
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 dovleac mic (circa 2,5 - 3 kg), 300 g gris, 2 cepe, 6 linguri ulei de masline, 3 catei de usturoi, sare, piper macinat, 50 g stafide, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura de menta, zeama de la 2-3 lamai, cate un praf de cutit de chimen, scortisoara.
Mod de preparare: Miezul de dovleac se taie cubulete. Grisul se opareste cu apa clocotita si se lasa sa se umfle 20 de minute. Ceapa taiata marunt se caleste in uleiul de masline, apoi se adauga usturoiul ras. Se amesteca cuburile de dovleac cu ceapa si usturoiul si se mai lasa sa se caleasca 15 minute. Se sareaza si se pipereaza, se adauga stafidele, apoi se lasa sa se raceasca. Grisul se rastoarna intr-o sita de plastic, cu diametrul de circa 20 cm. Se umple o oala pe jumatate cu apa si se pune la fiert. Sita se atarna in oala si se fierbe grisul circa 20 minute. Rece, se toarna intr-un castron si se adauga patrunjelul si menta tocate marunt si restul de ulei de masline. Apoi se amesteca cu dovleacul si se condimenteaza cu sare, piper, chimen si scortisoara. Se amesteca bine si se lasa inca 15 minute sa se patrunda.
Salata de ridichi cu peste afumat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 legaturi de ridichi, 2 linguri de seminte de susan, 4 catei de usturoi, 250 ml untdelemn, 80 g cascaval ras, piper, sare, 200 g peste afumat.
Mod de preparare: Se curata ridichile si se taie in doua (daca sunt mici) sau in patru (daca sunt mari), se spala, se usuca intr-un stergar. * Se amesteca semintele de susan cu usturoiul ras si untdelemnul (cel mai usor e in mixer) pana ce se obtine o emulsie. Se adauga in ea cascavalul ras, se potriveste de sare si piper (daca sosul este prea gros, mai adaugati putin untdelemn). Aranjati pe o farfurie ridichile si bucatile de peste afumat dezosat (daca e cazul) si taiat felii subtiri. Turnati deasupra s