Cercetările unei echipe de observatori militari independenţi, sub mandat OSCE, care a monitorizat conflictul din Georgia, contrazic afirmaţiile preşedintelui Saakaşvili, potrivit cărora atacul Georgiei asupra Osetiei de Sud a fost lansat în urma agresiunii oseţilor şi ruşilor. Membrii echipei de monitorizare susţin că nu au putut verifica dacă unele sate georgiene au fost ţinta unor bombardamente, ceea ce ridică semne de întrebare în privinţa uneia dintre principalele justificări date atacului de preşedintele Saakaşvili , scrie IHT .
Kremlinul şi-a însuşit imediat concluziile observatorilor. „Aceste informaţii reflectă adevăratul curs al evenimentelor care au avut loc înaintea agresiunii georgiene”, a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Grigori Karasin.
Autorităţile de la Tbilisi au susţinut că bombardarea oraşului Ţinvali era necesară pentru a opri atacul cu artilerie grea al oseţilor asupra oraşelor georgiene şi pentru a contracara o eventuală invazie rusească.
Două articole pe tema Războiului Rece Reîncălzit se află şi în sumarul numărului 7 al revistei FP-România, care apare pe 10 noiembrie
1. Războiul rece neştiut al Kremlinului
“Pasul inexplicabil al lui Mihail Saakaşvili, care s-a lăsat atras în capcana din Ţinvali, a oferit Moscovei un succes propagandistic incredibil. Dincolo de autosatisfacerea prin umilirea unui Occident pacifist, adevărata ameninţare pentru Rusia vine dinspre China.
Acţiunea punitivă a Rusiei din Georgia s-a transformat într-o misiune nobilă de impunere a păcii şi de apărare a noilor săi cetăţeni. Autorităţilor noastre le-a reuşit de minune să se autoamăgească şi să aducă societatea într-o stare de euforie patriotică”, scrie Andrei Piontkowski, director al Centrului de Studii Strategice din Moscova si cercetător la Institutul Hud