Un document intern al Uniunii Europene, iniţiat de Franţa, are în vedere implicarea mai mare a UE în stabilizarea Irakului, mai ales în domeniul consolidării sistemului juridic şi de Un document intern al Uniunii Europene, iniţiat de Franţa, are în vedere implicarea mai mare a UE în stabilizarea Irakului, mai ales în domeniul consolidării sistemului juridic şi de securitate, scrie „Financial Times Deutschland“.
„Interesul nostru comun este să contribuim la succesul din Irak“, se arată în documentul confidenţial iniţiat de preşedinţia franceză a UE şi discutat de cei 27 de miniştri de Externe care s-au reunit în cadru informal luni, la Marsillia.
Gestul ar reprezenta „o întoarcere cu 180 de grade“ a politicii externe a UE şi „un cadou de învestitură“ pentru preşedintele ales al Americii, Barack Obama, comentează publicaţia. Ezitarea de până acum a Franţei şi a Germaniei de a se implica în acest război şi opoziţia fermă faţă de SUA în cadrul ONU au înveninat atmosfera dintre Berlin, Paris şi Washington.
Acordul SUA-Irak, respins de imamii şiiţi
Mandatul ONU pentru forţa multinaţională din Irak expiră în decembrie. Administraţia Bush se află în negocieri cu Irakul pentru un acord care să legitimeze statutul forţelor americane şi să prelungească menţinerea trupelor până în 2011.
SUA au remis Irakului versiunea lor definitivă privind proiectul, indicând că au acceptat „mai multe“ amendamente propuse de Bagdad. Purtătorul de cuvânt al guvernului irakian, Ali al-Dabagh, a declarat că “atmosfera este pozitivă”, însă mai mulţi imami şiiţi din Irak au respins, ieri, proiectul.
Prezenţa României va fi negociată
Prezenţa trupelor române urmează a fi negociată, după cum a declarat ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu. “Guvernul irakian urmează să facă o cerere pe care să ne-o ad