"Noi am realizat Unirea ca artisti, inaintea politicienilor"
Am plecat la intalnirea cu Nicolae Botgros cu convingerea ca voi gasi in interlocutorul meu un om tare bun. De cate ori l-am vazut dirijandu-si orchestra de virtuozi ai muzicii populare, am simtit ca dincolo de arta lui muzicala arde un suflet cat soarele de pe cer. Si asa a si fost. Violonist desavarsit, artist de inalta clasa, dirijorul celei mai de succes orchestre de muzica populara din sud-estul continentului - "Lautarii" din Chisinau - vedeta a emisiunilor de muzica populara realizate la postul national de televiziune de Elize Stan si prezentate de Iuliana Tudor, premiat la cele mai mari festivaluri de gen din Europa si din lume, Nicolae Botgros se rusineaza daca il lauzi cumva si pune ochii in pamant, inrosindu-se ca un flacau. Om cu o vitalitate debordanta, rade si plange, cand vorbeste despre viata si, mai ales, despre Basarabia si despre neamul nostru cel romanesc, sfasiat inca intre hotarele Prutului.
Romanii, americanii basarabenilor
- Oare de ce or fi asa de rari oamenii buni, in ultima vreme, maestre Nicolae Botgros?
- Ati pus o intrebare dureroasa, la care ma gandesc si eu, de ceva vreme. Suntem mai saraci la suflet si nu stiu, zau, ce s-a alege de noi, daca nu ne indreptam. Facand milioanele, inaltand case pana la nori si adunand masinile de lux, uitam valorile societatii traditionale in care au trait strabunii nostri. Vrem sa traim americaneste, iar basarabenii ii copiaza pe romani, ca doar ei au fost totdeauna americanii lor. Ochii lor au privit intotdeauna incoace, si asteptarile lor tot spre Bucuresti s-au indreptat.
- Cand ati simtit si ati inteles prima oara ca sunteti roman, nu "moldovean"?
- De cand am inceput sa inteleg lumea si sa deprind graiul nostru stramosesc, de mic copil, am stat cu privirea, cu urechea si cu