Prost obicei au unii români de a-şi înfofoli zdravăn copiii când îi scot afară şi s-a burzuluit niţel vremea.
Le pun fulare la gură micuţilor, abia să ajungă aerul în gâtul lor, le îndeasă tot felul de căciuli de abia li se mai văd pleoapele şi vârful nasului. Se zice că această înfofolire este nepotrivită. Că nu e lăsat organismul micuţilor să înveţe a lupta cu răcelile. Cu alte cuvinte, punând haine peste haine îl împiedici pe copil să se călească.
Care este cea mai bună atitudine atunci când s-a înăsprit vremea afară? Explică şeful de lucrări, medic primar Irina Strâmbu, director de cercetare al Institutului de Pneumologie “Marius Nasta”. Nordicii fac iarna saună, apoi se tăvălesc în zăpadă. Iar în noiembrie copiii se zbenguie fără să poarte căciuliţe pe cap. Atât copiii, cât şi adulţii nu trebuie să se înfofolească exagerat. Să nu îmbrace două pulovere, o bluză, un maiou, plus paltonul, pentru că, pe timp rece, cel mai bine este ca îmbrăcămintea să aducă un confort omului, adică după un mic fior de frig să ne fie bine.
În sezonul rece umblă multe infecţii respiratorii. Virusurile atacă nu atât la frig, cât mai ales atunci când timpul se înmoaie. Virozele respiratorii se răspândesc prin tuse şi strănut. Un lucru este clar: guturaiul, răcelile sunt produse de virusuri. Deci ele trebuie tratate fără antibiotice, cu antitermice, cu ceaiuri fierbinţi, cu antialgice. Doar dacă aceste viroze respiratorii se suprainfectează cu microbi se apelează la antibiotice.
De exemplu, şi în cazul amigdalitelor, atâta vreme cât ele nu au decât roşeaţă în gât şi nu au apărut puncte albe cu puroi pe amigdale, tratamentul este fără antibiotice.
Când s-a instalat infecţia cu microbi, deci a apărut şi puroiul pe amigdale, medicul trebuie să prescrie şi antibiotice. Gripa trebuie tratată cu atenţie, căci poate da complicaţii, cum ar fi pneumoniile,