Măririle salariale vor fi mai consistente pentru toţi angajaţii din sistemul de stat care acum câştigă puţin. Sursa: Codrin Prisecaru
Înţelegerea dintre liderii sindicali şi ministrul sănătăţii conform căreia angajaţii cu salarii mici vor beneficia de cele mai consistente creşteri salariale devine valabilă pentru toţi bugetarii. Aşa s-a decis ieri în cadrul întâlnirilor dintre liderii sindicali şi ministrul muncii.
Astfel, măririle se vor face gradat, începând cu salariile bugetarilor cel mai prost plătiţi, şi exponenţial, în funcţie de acelaşi criteriu. Adică, cei plătiţi prost vor avea creşteri salariale într-un procent mai mare decât cei al căror venit este deja mare. Acordul asupra legii unitare de salarizare pentru bugetari ar putea fi semnat marţi la guvern.
Guvernul propune creşteri eşalonate până în 2013
După îndelungi discuţii purtate de-a lungul acestei săptămâni între liderii sindicali, reprezentanţii executivului şi cei ai partidelor politice, ieri au fost stabilite, în varianta finală, cele opt principii de bază ale legii care se referă la implementarea noului sistem de salarizare.
Prin creşteri diferenţiate, în funcţie de salariul actual al fiecărei categorii bugetare, măririle vor fi făcute din 2009 până în 2013, astfel încât nicio persoană să nu înregistreze o diminuare a drepturilor de care beneficiază în prezent.
De asemenea, se va urmări o creştere a raportului între salariul minim pe economie şi salariul de bază maxim, dar şi crearea unor noi ierarhii a salariilor de bază, astfel ca, în funcţie de domeniul de activitate, dar şi în funcţie de complexitatea şi importanţa muncii depuse, salariile să fie diferite.
Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, s-a angajat, în urma discuţiilor finale de ieri, că până la sfârşitul anului va lucra „efectiv la elaborarea legi