Adolescenţii nu trebuie să mănânce dublu, chiar dacă sunt în creştere. Important este ca alimentaţia lor să fie de calitate. Adolescenţii vor mânca, în cantităţi moderate, carne, peşte, ouă – pentru proteine şi fier, lactate – pentru calciu, legume şi fructe – pentru vitamine şi minerale. Implicarea tinerilor în pregătirea mesei este un bun prilej pentru a-i învăţa să mănânce sănătos
stockxpertcom
Majoritatea adolescenţilor sunt cu un cap mai înalţi decât părinţii lor. Dar este acesta un motiv pentru a mânca de două ori mai mult decât adulţii? Medicul nutriţionist Francoise Mahé răspunde categoric: “Adolescenţii nu trebuie să mănânce mai mult decât părinţii lor. Este adevărat că organismul lor se află în plină creştere şi transformare, dar asta nu înseamnă că au nevoie de o cantitate mai mare de hrană, ci de o alimentaţie echilibrată care să le asigure energie şi toate substanţele nutritive”.
OBICEIURI ALIMENTARE
Medicul francez le atrage atenţia părinţilor asupra modului în care stabilesc programul de masă al tinerilor. “Ei sunt la vârsta la care îşi doresc să fie independenţi pe toate planurile, de aceea au tendinţa de a respinge obiceiurile alimentare propuse de părinţi: mese la ore fixe, meniuri diversificate. Adolescenţii preferă pizza, hamburgerii, cartofii prăjiţi în locul supei şi peştelui cu legume pregătite de mama, preferă pungile de chipsuri şi popcorn în faţa televizorului decât statul la masă alături de familie, preferă băuturile carbogazoase în locul apei plate”, remarcă dr Francoise Mahé. Tot secretul este ca părinţii să nu cedeze în faţa adolescenţilor. De exemplu, dacă tânărul a refuzat la prânz conopida înăbuşită, seara îi poate fi oferită sub altă formă: la cuptor sau în combinaţie cu alte legume.
PROTEINE, FIER, CALCIU
Substanţele nutritive indispensabile dezvoltării armonioase a organismului în perio