Românii din oraşe sunt interesaţi şi preocupaţi de problemele legate de mediul înconjurător şi mulţi dintre ei susţin că legislaţia în domeniu este inexactă şi ineficientă. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile unui studiu sociologic dat publicităţii săptămâna trecută. Un raport al Fundaţiei Terra Mileniul III (http://terraiii. ngo.ro/) şi Asociaţiei ALMA-RO (http://alma-ro.ngo. ro/), având la bază datele unei cercetări efectuate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV, http://www.iccv.ro/) şi fiind finanţat de
ONG-ul american CEE Trust (www.ceetrust.org) relevă faptul că românii din mediul urban conştientizează, în general, că mediul înconjurător are nevoie de protejare şi conservare, cunoştinţele autoevaluate ale populaţiei urbane legate de această problematică fiind considerabil mai bogate decât cele referitoare la legislaţia, instituţiile şi politicile de mediu.
Analiza ICCV a fost realizată în perioada 25 iulie-10 august 2008, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României din mediul urban. Eşantionul a inclus 1.165 de persoane cu vârste de peste 18 ani, care se află în mediul urban, în toate regiunile ţării.
RELAŢIA CU MEDIUL. Studiul abordează cinci direcţii – tipologia “verde” a populaţiei urbane, construită în funcţie de comportamentele indivizilor în relaţie cu mediul; nivelul de informare a populaţiei urbane cu privire la problemele de mediu, legislaţia, instituţiile şi politicile de mediu, precum şi principalele surse de informare; percepţia dominantă asupra problemelor de mediu globale, naţionale şi comunitare, precum şi cu privire la principalii responsabili de aceste probleme; acţiuni de protecţia mediului întreprinse de indivizi, partide, guvern, autorităţi locale şi societatea civilă; precum şi atitudini privind sursele de energie regenerabilă.
Raportul de cercet