OFICIAL. Teodor Meleşcanu anunţă: nu se licitează cele 3,5 miliarde de euro pentru modernizarea flotei de avioane a Armatei Sursa: Reuters
România va renunţa la procedura de licitaţie în cea mai mare achiziţie făcută de Armată după decembrie 1989 - cumpărarea avioanelor multirol. Într-un interviu acordat EVZ, ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, confirmă oficial preferinţa autorităţilor de la Bucureşti pentru o procedură alternativă, însă mai puţin transparentă: dialogul competitiv cu cei cinci ofertanţi de avioane.
„Preşedintele s-a ridicat şi a plecat“
EVZ: Nu a fost o iresponsabilitate ca o discuţie CSAT despre înzestrarea Armatei şi a Poliţiei să devină subiect de scandal public?
Teodor Meleşcanu: Cred că ar fi fost foarte firesc să avem o asemenea dezbatere, pentru că sunt teme care ne interesează şi pe noi, şi pe aliaţii noştri. Nu e un rău în sine, cred că e un mare avantaj să poţi discuta în Consiliu.
Discuţia a fost însă extrem de violentă. Ce s-a întâmplat de fapt la acea şedinţă, domnule ministru?
Nu s-a întâmplat nicio discuţie. Pur şi simplu, preşedintele a avut un cuvânt de deschidere în care a spus câteva lucruri, după care s-a ridicat şi a plecat.
Un astfel de scandal şi lipsa dialogului în CSAT nu vulnerabilizează România?
Eu, personal, cred că e o imposibilitate temporară de dialog, dar nu acest lucru caracterizează activitatea CSAT.
Acesta să fie maximumul de tensiune la care poate ajunge relaţia dintre preşedinte şi premier?
Am învăţat că niciodată nu e un maximum de tensiune. Se poate şi mai mult.
Există şase programe de înzestrare dintre care niciunul nu a început concret?
Înzestrarea Armatei este cea mai importantă temă pentru mine şi pentru instituţia noastră. Până acum, a avut programe de ameliorare, de asigurare a inter