Cele mai multe monede din Europa Centrala au oscilat foarte mult pe final de saptamana, cu tendinte de depreciere, in contextul in care ingrijorarile legate de incetinirea economiilor si de ritmul de convergenta la zona euro au revenit, dupa ce Cehia a redus dobanda cheie, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Increderea investitorilor a fost, de asemenea, afectata de coborarea de catre Moody's a ratingului Ungariei si Letoniei si de coborarea perspectivelor pentru Lituania si Estonia. Masura a accentuat ingrijorarea ca alte economii din regiune ar putea solicita ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI), urmand exemplul Ungariei.
Banca centrala a Cehiei a coborat joi dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, cu mult peste asteptari. Comentariie facute de banca centrala a Poloniei au dat nastere speculatiilor ca aceasta ar putea fi, de asemenea, nevoita sa coboare dobanzile, pentru a sustine economia, in contextul in care criza financiara afecteaza cresterea economiei.
Zlotul a recuperat, insa, pierderile anterioare de aproximativ 1,5% in fata euro, dupa ce banca centrala a Elvetiei a anuntat ca va coopera cu banca centrala a Poloniei pentru a oferi bancilor poloneze lichiditate in franci elvetieni. Zlotul s-a stabilizat la 3,612 zloti/euro dupa jumatatea zilei de vineri.
"Estimam ca, in contextul reducerii dobanzilor din Polonia si al incetinirii economice, zlotul se va deprecia in primul trimestru din 2009", sustin analistii Citibank Handlowy.
Analistii si dealerii au spus ca perspectiva unei politici monetare mai relaxate si a unei incetiniri economice, combinata cu nesiguranta din pietele mondiale, ar putea atrage noi dezechilibre ale valutelor din Europa Centrala.
In a doua parte a zilei de vineri, coroana ceha se depreciase cu 1,04% in fata euro, la 25,143 coroane/euro. Fori