Barack Obama va vizita luni Casa Albă, la invitaţia cuplului prezidenţial George şi Laura Bush.
La Washington, toate camerele de hotel au fost deja rezervate pentru luna ianuarie 2009, când Barack Obama va fi instalat ca al 44-lea preşedinte al Statelor Unite.
Se aşteaptă un număr-record de participanţi, poate chiar mai mulţi decât cei 250.000 de americani care au asistat la inaugurarea preşedintelui Clinton în 1992.
Până atunci, mii de fani ai lui Barack Obama au acoperit un zid amenajat în apropierea memorialului lui Abraham Lincoln cu mesaje pentru preşedintele ales.
Euforia postelectorală nu s-a epuizat aşadar, deşi colaboratorii preşedintelui ales au purces la temperarea aşteptărilor electoratului, amintind că schimbările profunde promise în campanie pot fi înfăptuite doar în timp şi cu colaborarea republicanilor din Congres.
Însuşi Barack Obama, după ce în campanie şi-a valorificat charisma, îşi demonstrează acum pragmatismul: mâna sa dreaptă, adică şeful cancelariei (chief of staff), va fi Rahm Emanuel, în vârstă de 48 de ani, un veteran al erei Clinton, pragmatic şi dur, poreclit Rahmbo pentru agresivitatea cu care acţiona asupra congresmenilor când avea nevoie de votul lor.
Fapt care i-a făcut pe republicani să se întrebe retoric cum o fi definind Barack Obama „noua politică“ şi „politica civilizată“ pe care le-a promis în campanie.
Pentru preşedintele ales însă important este să se prezinte ca un unificator al naţiunii. Ca atare, a apreciat public „spiritul de cooperare bipartizană“ demonstrat de preşedintele Bush „în scopul rezolvării problemelor majore ale Americii“ şi a acceptat invitaţia adresată de actualul cuplu prezidenţ ial de a vizita luni Casa Albă împreună cu soţia sa, Michelle.
Obama a activat rezerva de idealism civic a americanilor