Persoanele de sex feminin păstrează căldura pentru organele interne
Pielea are de patru ori mai mulţi senzori biologici pentru rece decât pentru cald
Cercetările au arătat că termostatul biologic este configurat pentru câteva niveluri diferite, potrivit „Times”. Cu toţii simţim senzaţia de rece la grade diferite, în funcţie de sex, metabolism, alimentaţie, precum şi de numărul de ore de somn. Esenţa ideii de a ne încălzi reiese din faptul că pur şi simplu nu suntem concepuţi pentru frig, afirmă Mike Tipton, profesor de fiziologie umană la Universitatea Portsmouth. „Omul este un «animal tropical».
Am evoluat la Ecuator, de unde am migrat spre toate zonele planetei. Singurul mod de a ne păstra căldura a fost acela de a ne modifica comportamentul - am învăţat să purtăm haine, să construim adăposturi, să facem foc”, spune Tipton. Profesorul mai precizează că, chiar dacă ne este cald şi frig pe parcursul unei zile, temperatura de bază a corpului - aceea a organelor - este mereu păstrată la 37°C. Menţinerea acestei temperaturi este vitală supravieţuirii: o scădere de 2 grade poate cauza hipotermie, iar o creştere de 12 grade provoacă moartea.
Specialiştii spun că extremităţile noastre ne dictează cât de cald sau rece ne este: temperatura de la mâini şi picioare variază mai mult decât cea a organelor. Dacă mâinile sunt reci înseamnă că ne este frig. Cei mai mulţi dintre senzorii noştri biologici sunt localizaţi în piele şi avem de patru ori mai mulţi senzori pentru rece decât pentru cald.
Somnul influenţează temperatura corpului
Femeile simt mult mai mult frigul decât bărbaţii, pentru că acestea au un sistem de a păstra căldura internă mult mai dezvoltat comparativ cu bărbaţii. „Femeile au stratul de grăsime uniform pe întreg corpul, iar acest lucru le ajută ca sângele lor să circule către toate organele interne”, precizează Ma