PATRIMONIU • MICA BUCOVINĂ DIN INIMA SUCEVEI
O Bucovină în miniatură, peste drum de Cetatea de Scaun a Sucevei. Aici a rămas o părticică din micul Univers al unei lumi mirifice, cu opinci, iţari şi polonic. Totul pleacă şi se întoarce de la sat.
La Muzeul Satului Bucovinean există 11 obiective de arhitectură populară în care găsim obiecte de uz casnic, mobilier, unelte (unele în atelier) şi straie ţărăneşti. Muzeul Satului Bucovinean reprezintă o oază de autentic ţărănesc departe de oraşul în expansiune, un "imperiu" rural ce pune în valoare patrimoniul cultural arhitectonic de factură populară din Ţara de Sus.
MIROASE A BUNICA. Sunt case din lemn ce poartă în unghere mirosul inefabil al hărniciei ţărăneşti, ce îmbracă în straiele bucovinene aerul cald al bunicilor, cu miros de fum şi iz de poveste. Mirosul blând al copilăriei în zonele rurale îl găseşti de la focul făcut iarna în sobele caselor ţărăneşti, acum nelocuite, dar aduse şi remontate din locurile unde oamenii îşi petreceau viaţa cu bucuriile şi necazurile ei, îmbrăcaţi în straie populare frumoase, lucrate cu migală, dansau la botezuri şi nunţi ori boceau la înmormântare. Pe lemnul de lângă pat, iţarii curaţi parcă mai ieri au fost îmbrăcaţi. Şi toate uneltele şi obiectele tradiţionale, de la foiul amorţit al fierăriei până la polobocul pentru curechi (varză murată – n.r.), putina pentru brânză a bunicului sau linguroiul bunicii, te duc cu gândul la traiul greu, dar fericit al străbunilor, departe de aglomeraţia agresivă a oraşului.
Muzeul este unic între muzeele în aer liber din România prin faptul că expune într-una din locuinţe – în Casa Volovăţ – parte din ritualul de priveghi săvârşit înainte de înmormântare în zona Bucovinei. Dintr-un CD-player conectat la o baterie de maşină, câteva bocitoare îl plâng pe răposatul îmbrăcat în costum popular, un manec