Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) vrea sa elaboreze un plan de sustinere a combinatului Oltchim Ramnicu Valcea pe timp de criza, similar cu cele anuntate de autoritatile din intreaga lume, inclusiv sub forma unui imprumut, pentru a ajuta compania in contextul crizei financiare, si va anunta Comisia Europeana (CE) despre aceasta operatiune.
"Am discutat cu administratia societatii (n.r. - Oltchim) si incercam un program de revitalizare a activitatii. Vreau sa il intocmim in aceste zile si sa il notificam si Comisiei Europene. Daca e nevoie sa presupuna si o infuzie de capital sub forma de imprumut, deci un ajutor de salvare cum se numeste in legislatia europeana, o sa apelam si la asta", a declarat Teodor Atanasiu, presedintele institutiei.
El nu mentionat suma avuta in vedere si nici sursa de finantare, dar a precizat ca AVAS, actionarul majoritar al combinatului, nu va renunta la creantele pe care le are la Oltchim si a repetat ca datoriile companiei vor fi vandute la valoarea lor nominala in momentul privatizarii combinatului.
Datoriile Oltchim totalizeaza circa 500 de milioane de euro, din care creanta AVAS este de 140 de milioane de euro.
"Creanta nostra va fi valorificata la valoarea nominala la privatizare. Nu renuntam la banii pe care trebuie sa ii luam", a spus Atanasiu.
Planul de sprijinire a Oltchim va fi pus in aplicare inainte de privatizarea companiei.
Atanasiu a spus ca AVAS pregateste un astfel de sprijin si pentru alte companii, exemplificand cu Celrom.
Pe de alta parte, AVAS deruleaza un proces de evaluare a terenurilor Oltchim pentru o majorare de capital, in timp ce privatizarea combinatului chimic va fi amanata.
"Nici nu se mai pune problema unei privatizari rapide acuma, fiindca am dat mandat pentru majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor care erau inregistrate. Cu