China a anunţat, ieri, o serie de măsuri masive pentru stimularea economiei, în valoare de 586 de miliarde de dolari, în încercarea de a contracara efectele crizei financiare globale, scrie AP.
Consiliul de Stat, sau cabinetul chinez, a aprobat un plan de investiţii în infrastructură şi asistenţă socială până la sfârşitul anului 2010, conform unui comunicat al instituţiei. O parte din fonduri vor proveni din sectorul privat.
Într-o perioadă în care proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii sunt amânate în majoritatea ţărilor din lume, China va investi în următori doi ani, 586 de miliarde de dolari, aproximativ 7% din produsul intern brut al ţării, în construcţia de noi căi ferate, autostrăzi, linii de metrou, aeropoerturi, şi în reconstruirea localităţilor afectate de cutremurul devastator din luna mai.
Economia chiineză, bazată pe exporturi masive, începe să simtă efectele slăbirii economiilor din Statele Unite şi Europa, guvernul reducând de trei ori în două luni dobânda-cheie pentru a ajuta creşterea economică.
Avansul economiei din China a înregistrat un regres de 9 procente în al treilea trimestru al anului, reprezentând cel mai slab nivel din ultimii cinci ani şi un declin important faţă de avansul de 11.9 procente înregistrat în aceeaşi perioadă din 2007.
Aceste cifre sunt considerate îngrijorătoare pentru un guvern care trebuie să creeze locuri de muncă pentru milioane de noi lucrători care intră în sistemul economic al ţării în fiecare an. Exporturile au crescut anual cu aproximativ 20 de procente, însă analiştii economici se aştepată la o încetinire a avansului în următoarele luni datorită cererii globale în scădere.
Fondul Monetar Internaţional a cerut guvernelor să adopte proiecte pentru stimularea economiei şi, în unele cazuri, să reducă rata dobânzii, pentru a contraataca