Vineri, 31 octombrie, a fost unul dintre momentele foarte rare de relaxare in cadrul Trezoreriei americane, copiii angajatilor guvernului federal american colindand din birou in birou imbracati in costume de Halloween.
Dupa plecarea acestora insa culoarele cladirii guvernului au inceput sa fie dominate din nou de fetele incruntate ale adultilor, scrie International Herald Tribune. Cladirea Trezoreriei este nivelul zero al planului de salvare a sistemului financiar in valoare de 700 mld. dolari elaborat de administratia prezidentiala si pus in aplicare la sfarsitul lunii octombrie, cand noua banci americane au primit o prima transa de bani in valoare de 125 mld. dolari.
In interiorul Trezoreriei, cinci membri ai guvernului - care au primit puteri aproape nelimitate in ceea ce priveste aplicarea planului aprobat de legislativul american - aleg in mod subiectiv numele institutiilor care vor beneficia de ajutor din partea statului si al celor care nu vor avea o asemenea sansa.
Este un teren nou pentru oficialii americani, care iau o serie de decizii importante ce contravin principiilor pietei libere pe care le-au promovat agresiv pana recent, sustin unii analisti. Iar acest proces trage un semnal de alarma dinspre administratia prezidentiala spre Wall Street.
Unii oficiali spun insa ca este prea devreme pentru a critica programul, dat fiind faptul ca prima infuzie de lichiditate efectuata prin intermediul acestuia a avut loc cu doar putin timp in urma. Mai mult, acestia pun accentul asupra scopului avut in vedere de Trezoreria americana, si anume stabilizarea sistemului financiar afectat de cea mai grava criza postbelica.
Una dintre problemele enumerate de critici este insa lipsa transparentei in ceea ce priveste derularea acestui plan. In ciuda asigurarilor initiale care prevedeau stabilirea unui obiectiv clar si transparenta in deci