Dupa ce ani la rand au vanat un loc de munca bine platit in Irlanda, tot mai multi polonezi parasesc tara din cauza conditiilor economice dificile.
In urma extinderii catre est a Uniunii Europene, in 2004, Irlanda si-a deschis larg granitele ca sa primeasca valul de muncitori proveniti din fostele state comuniste, in incercarea de a-si mentine ritmul record de crestere economica. Acum insa, starea in care se afla economia tarii ii face pe tot mai multi imigranti sa se gandeasca la intoarcerea acasa, scrie Bloomberg.
Numarul de persoane care vor parasi Irlanda anul viitor il va depasi cu siguranta pe acela al imigrantilor, pentru prima data in ultimii 14 ani, potrivit Institutului pentru Cercetare Economica si Sociala de la Dublin. Cel mai pronuntat exod se va inregistra in randul celor aproximativ 170.000 de muncitori care au intrat in tara in ultimii patru ani si care provin in majoritate din Polonia, dar si din alte state est-europene.
"Este o situatie extrem de grea", spune Artur Kawczynski, in varsta de 30 de ani, dupa ce a fost concediat in urma cu 10 zile din postul pe care il ocupa intr-o fabrica din Galway, un oras de pe coasta de vest a Irlandei. "I-am sunat deja pe prietenii mei din Polonia ca sa intreb care sunt posibilitatile de lucru acolo", a adaugat el.
Imigrantii precum Kawczynski sunt cei care au sustinut puternic dezvoltarea spectaculoasa inregistrata in ultimii ani pe segmentul industrial si imobiliar irlandez, care a facut ca economia tarii - una dintre cele mai dinamice din Europa de Vest - sa se dubleze intr-un singur deceniu.
La momentul actual insa, turbulentele de pe piata financiara globala au trimis tara cu o populatie de 4,4 milioane de locuitori in prima perioada de recesiune din ultimele doua decenii.
In acelasi timp, rata somajului a atins maximul ultimilor 11 ani. In Polonia insa, cresterea eco