Ispita are multe forme, care de care mai imbietoare. Nu trebuie sa se iteasca o coada de dracusor, din ea, ca sa iti pui intrebarea cat de tare esti si cand si pana unde trebuie sa cedezi in fata ei. Ea, ispita, poate sa te cheme de pe o farfurie, si atunci numele temerii cu care lupti vizeaza mai degraba niste kilograme in plus. Dar cata vreme stii sa faci echilibristica moderatiei intre cererea de glucide a organismului tau si oferta care te agreseaza de pe toate drumurile, nu ai de ce sa iti faci probleme. Atunci nu te vei mai arunca spre primul produs pudrat cu zahar vanilinat, sub care poate fi mai orice, de la un colt (oricare) de strada, ci vei ajunge sa-ti hotarasti locul tau anume de unde sa iei prajiturile favorite, dupa degustare, cumpanire si pretaluire, toate venite in timp. Mai apar si cofetarii
Despre un astfel de posibil ritual al alegerii am povestit la Cofetaria Dolce, din Timisoara, unde, dincolo de produsul finit, cu eticheta si asteptandu-si clientul, dai de povestea nuntii din Banat, a prajiturii de duminica, a lucrului stiut de acasa, pe care, poate, vrei sa-l regasesti undeva, de cumparat. Pentru ca nu mai avem timp, pentru ca nici macar placerile pe care ni le ingaduim nu scapa de normele, de corsetul in care am ajuns sa traim, de parca toti am avea unde sa ne grabim, spre ceva extrem de bun care ne asteapta. Cel mai degraba, la capatul drumului nu e un prag cu un trofeu, ca o concluzie, asa ca micile bucurii ale vietii e bine sa fie cele mai mari ale acelui moment, sa nu fie bifate pe fuga, sa nu iti aduca jumatati de masura. Cum pot fi toate acestea cuprinse intr-un... blat, vom vedea mai jos.
Te-ai obisnuit ca, atunci cand, ieri, ai trecut pe o strada, iar magazinul pe care il stiai era acolo iar, azi, trecand iar, nu mai e, sa iti inchipui ca mai apare o banca. Uite ca, uneori, poti avea si alte surprize : pe Simion Barnut