Companiile de productie din orice zona vor fi cele mai afectate de actuala criza financiara.
"Multe dintre aceste companii (de productie - n.r.) fac parte din lanturi multinationale care sunt prezente pe multe piete, iar strategia lor pe piata romaneasca depinde mult si de ceea ce se intampla pe alte piete", explica Cristina Pasat, general manager al Agentiei de Servicii Professional, care estimeaza anul acesta afaceri de aproximativ 8,3 mil. de euro.
Astfel, companiile din productie ar putea alege sa isi reduca activitatea pentru a compensa ceea ce se intampla pe alte piete pe care sunt prezente.
"Este greu de prevazut ce se va intampla, nu credem totusi ca piata fortei de munca va fi substantial afectata. Exista totusi in Romania o industrie locala deloc de neglijat ca si potential angajator", mai spune managerul.
Un exemplu in acest sens este faptul ca marile companii multinationale continua sa faca angajari. Spre exemplu, compania Ericsson si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa faca peste 300 de recrutari. De asemenea, compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers intentioneaza sa ajunga la 1.000 de angajati in maxim un an-doi, in prezent in companie lucrand 600 de oameni.
Cu toate acestea, in ceea ce priveste companiile mai mici de pe piata au aparut deja primele semne ale crizei, multe dintre acestea anuntand deja disponibilizari. Totusi, in opinia lui Pasat, tara noastra este una dintre tarile cel mai putin afectate de criza financiara. "Daca in alte tari putem vorbi de o recesiune economica, ritmul sustinut de crestere al economiei romanesti ne-a protejat destul de bine pana in prezent de efectele acestei crize. Din punctul de vedere al pietei fortei de munca, cred ca aceasta criza nu face decat sa echilibreze o alta criza despre care se discuta recent, aceea a fortei de munca", explica Pasat.
Deocamdata