In masura in care din ce in ce mai multe tari cad prada la unison turbulentelor financiare, o noua amenintare ar putea agrava situatia deja alarmanta.
Perspectiva potrivit careia produsele nu vor mai avea consumatori si preturile se vor diminua puternic ar putea conduce la sufocarea investitiilor si la majorarea ratei somajului pentru mai multe luni sau chiar ani, scrie cotidianul International Herald Tribune.
Cuvantul pentru acest fenomen este deflatie, un termen care genereaza ingrijorare in randul economistilor profesionisti. Deflatia a acompaniat Marea Depresiune din anii 1929-1933. Permanenta acestui fenomen a stat la baza asa-numitului deceniu pierdut japonez, cauzand colapsul catastrofic al balonului de sapun din sectorul imobiliar la sfarsitul anilor '80, o perioada cu care unii experti gasesc multe similitudini in raport cu crahul american.
"Ceea ce se intampla este cu siguranta instantaneul riscului, din punctul meu de vedere", a afirmat Robert Barbera, economist-sef la firma de cercetare pentru comert ITG. "Ne confruntam cu o criza de fapt."
Cu cateva luni in urma, politicienii erau preocupati de reversul situatiei actuale - cresterea preturilor sau inflatia - pe fondul majorarii costurilor de achizitie a petrolului si a alimentelor ce a cuprins economia globala. Dar, in prezent, aceasta problema pare a fi de domeniul trecutului.
Pe masura ce economia americana si-a slabit structura, iar majoritatea economiilor i-au urmat exemplul, cererea de petrol, fier, cereale si alte marfuri s-a diminuat rapid, aducand preturile la un nivel inferior.
Noua preocupare este ca finalul presiunilor inflationiste ar putea reprezenta debutul unei probleme si mai grave: o contractare prelungita si generala in urma careia consumatorii si afacerile globale ar putea sa-si piarda capacitatea de a cumpara, iar preturile pentru multe bunuri