Cheltuielile companiilor de pe piata locala cu beneficiile legate de sanatatea reprezinta, in medie, 7,5% din pachetul salarial al angajatilor, potrivit studiului Pan European Health Benefits Survey, realizat de Mercer, una dintre cele mai mari companii de consultanta in resurse umane la nivel global. Anul acesta, studiul a inclus, pentru prima data, si angajatorii din Romania.
Spre deosebire de companiile prezente la nivel local, in Bulgaria costurile cu sanatatea angajatilor reprezinta 8,8% din pachetul salarial, iar in Cehia numai 2,2%, in timp ce media in Europa de Est este de 5%.
Mai mult decat atat, aproape doua treimi din sefii din companii (69%) sunt preocupati de felul in care starea de sanatate influenteaza productivitatea angajatilor.
Potrivit studiului, companiile romanesti considera ca planurile legate de sanatate si alte beneficii reprezinta un factor important in retentia si atragerea personalului. Aceasta tendinta se datoreaza in principal imigratiei masive a fortei de munca inspre economiile din vestul Europei.
Astfel, companiile simt nevoia sa furnizeze beneficii mai solide angajatilor pentru a-i pastra in companie. Aceasta tendinta va continua, astfel incat importanta beneficiilor legate de sanatate va creste de la an la an.
"Cea mai mare provocare pentru companii ramane nevoia de diversificare a beneficiilor in conditiile in care exista o concurenta puternica intre companii pentru angajati", a spus Daniela Barbieru, manager al departamentului de employer benefits din cadrul filialei locale a brokerului de asigurari Marsh.
De asemenea, motivatiile pe care le au angajatii atunci cand isi aleg un loc de munca se vor schimba de acum inainte, avand in vedere ca perioada 2000 - 2008 a fost una dominata de pretentiile foarte dure ale candidatilor, de cele mai multe ori legate de nivelul salariului.
"Inainte