Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BBB" la "BB+", si pentru credite pe termen lung in lei, de la "BBB+" la "BBB-"‚ se arata intr-un comunicat al acestei institutii financiare.
Potrivit documentului, decizia Fitch reflecta temerile agentiei privind calculul politicilor macroeconomice locale si capacitatea statului de a evita o criza financiara si economica severa. De asemenea, Fitch a redus si calificativul acordat tarii noastre pentru datoriile in valuta pe termen scurt de la "F3" LA "B" si a redus plafonul de tara de la "A minus" la "BBB".
Pana acum, calificativul acordat de Fitch pentru Romania era de "BBB", care se situa cu doua trepte peste categoria de junk, iar perspectiva ratingului era tot negativa.
Decizia Fitch are loc dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, Standard & Poor's a coborat, de asemenea, ratingurile Romaniei. Tara noastra este singurul stat din Uniunea Europeana care se afla in categoria junk, din cauza temerilor privind lipsa unui raspuns adecvat la riscurile economice.
Criticile la adresa politicilor economice ale Romaniei au fost respinse de autoritatile de la Bucuresti, care au anuntat ca tara noastra nu are nevoie de ajutor din partea Fondului Monetar International. Pe de alta parte, oficialii FMI au negat ca ar discuta despre un posibil ajutor pentru Romania.
Fitch coboara si calificativele oraselor Bucuresti si Oradea
Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta calificativele pentru imprumuturile pe termen lung in moneda straina ale oraselor Bucuresti si Oradea de la 'BBB-' la 'BB+'.
Ratingurile celor doua orase pentru imprumuturi pe termen scurt in valuta au fost coborate de la 'F3' la 'B'. Perspectiva acestor ratinguri a fost revizuita de la "stab