Peste 17.700 de angajati si-ar putea pierde locul de munca pana la sfarsitul anului. Ce se va intampla cu ei? Somajul a intrat pe o usoara tendinta de crestere in octombrie la 4%, fata de 3,9% cat era in septembrie Primii care au dat semne de oboseala sunt productia si industria textila.
Cuvantul de ordine pe piata fortei de munca din ultimii ani a fost "criza". Criza de forta de munca. De cateva luni, se vorbeste despre o altfel de criza, cea financiara, care, aparent, are si o parte pozitiva: este singura care poate rezolva criza de forta de munca.
"Nu suntem afectati de criza financiara", spune Calin Vesa, general manager al Connectronics Romania, subsidiara grupului belgian Connect Systems, producator de placi cu circuite integrate si de cabluri pentru telecomunicatii. Managerul companiei cu sediul in Oradea, pentru care lucreaza 900 de angajati, admite insa ca in judetul Bihor este "jale". "Mai multe firme au anuntat disponibilizari si sunt zvonuri ca numarul concedierilor ar putea creste", explica el.
Datele comunicate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) Bihor indica faptul ca in judet vor fi facute aproximativ 1.000 de disponibilizari in lunile urmatoare, cele mai multe la fabrica de confectii Oradinum, care va concedia 322 dintre cei 328 de angajati pe care ii are, si la Charlie Impex Oradea, care se ocupa cu producerea de cabluri pentru masini, care se inchide de tot, astfel incat cei 346 de angajati vor intra in somaj sau va trebui sa isi caute un alt loc de munca.
Compania pe care o conduce Vesa se afla insa intr-o pozitie privilegiata in acest moment, dat fiind ca grupul belgian Connect Systems a decis sa inchida o fabrica de cabluri din Slovacia si sa transfere activitatea la Romania, ceea ce inseamna ca pana in luna martie a anului viitor va fi nevoie de inca 100 - 150 de oameni l