Angajamentul prin care militarii americani nu pot fi anchetaţi în România va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial. Autorităţile române sunt de acord ca militarii americani care comit infracţiuni în ţara noastră să fie traşi la răspundere în SUA. Militarii americani din România au primit o nouă garanţie că nu trebuie să se teamă de justiţia ţării-gazdă.
Oficialii Ministerului Apărării au semnat, săptămâna trecută, „Aranjamentul privind procedurile penale pentru implementarea Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României”.
Noul document se bazează pe Acordul NATO – SOFA din anul 1951 şi pe Acordul adiţional SOFA, semnat la Washington în anul 2001 şi ratificat de Parlamentul României în anul 2002.
Aranjamentul semnat acum câteva zile confirmă prevederile Acordurilor din 1951 şi din 2001, conform cărora România acceptă ca infracţiunile comise de americani pe teritoriul ţării noastre să fie judecate în SUA.
Acordul din 2001 spunea că „România recunoaşte importanţa deosebită a controlului disciplinar exercitat de autorităţile militare ale Statelor Unite ale Americii asupra membrilor forţei şi a efectului pe care acest control îl are asupra pregătirii operaţionale.
În consecinţă, pentru îndeplinirea angajamentului de apărare colectivă, România îşi exercită voinţa suverană de a renunţa la dreptul prioritar de exercitare a jurisdicţiei sale penale”.
Până în prezent, românii îi puteau cerceta şi judeca pe militarii americani care săvârşeau infracţiuni pe teritoriul ţării noastre, în cazul în care aceştia nu erau în misiune.
Aranjamentul de acum câteva zile a fost semnat din partea României de secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare din Minister