Festivalul Naţional de Teatru (FNT) se încheie astăzi. Este a zecea zi de spectacole, dezbateri, întâlniri, lansări de carte. Este ziua când se trag concluziile celei de a XVIII-a ediţii a acestei manifestări anuale menite să indice "cota" artei teatrale româneşti în stagiunea precedentă.
Numele creatorilor selectaţi în secţiunea principală a FNT, intitulată "Spectacole româneşti de top", vorbesc de la sine: Silviu Purcărete, Alexandru Tocilescu, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim, dar şi Vlad Massaci, Radu Alexandru Nica, Cristi Juncu, Sorin Militaru, Andreea Vulpe, Alexandra Badea şi Carmen Lidia Vidu. Sunt "voci" consacrate şi "voci" mai noi. Voci care au pus amprenta pe un an teatral, mai mult sau mai puţin spectaculos. Din programul festivalului a lipsit spectacolul-eveniment al anului 2007, premiat în cele trei importante ipostaze ale Galei UNITER – "Unchiul Vanea" de Cehov, în viziunea scenică a lui Andrei Şerban (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj). A fost opţiunea regizorului să nu accepte includerea în programul FNT a acestui fenomenal spectacol, care totuşi s-a jucat în această perioadă la Bucureşti, dar într-un alt festival – cel al Uniunii Teatrelor din Europa. (Atunci când sunt la mijloc personalităţi puternice disputele dintre acestea pot fi ori semnalate, ori trecute cu vederea, dar mai puţin sau deloc comentate).
Vocile noastreCe am avut românesc la această ediţie… Ceva foarte diferit, ca dramaturgie şi concepţie regizorală, care merită să fie prezentat şi pentru o selecţie la export. S-a înghesuit lumea şi de această dată la: "Boala familiei M" de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim, al cărui nume "zburdă" deja prin Europa (Teatrul Naţional Timişoara), spectacol care conţine şi o scenografie impresionantă semnată de Velica Panduru; "Butoiul cu pulbere" de Dejan Dukovski, regia Cristi Juncu –