Olandezii au cumpărat din România tone de fructe de pădure prin intermediul Direcţiei Silvice Gorj. Circa 115 tone de măceşe şi afine recoltate au fost trimise în această toamnă în Olanda, unde vor fi folosite pentru fabricarea de ceaiuri, dulceţuri sau alte produse. Direcţia Silvică Gorj a încasat, în schimb, 133.000 de euro.
Peste 50 de tone de afine şi 64 de tone de măceşe au fost exportate în această toamnă în Olanda, Direcţia Silvică Gorj încasând 133.000 de euro.
„Avem un contract cu o firmă intermediară, care achiziţionează fructele de pădure de la noi, iar noi, la rândul nostru, le luăm de la ocoalele silvice din teritoriu. Fructele sunt livrate olandezilor. Şi anul trecut am avut contract cu ei şi am vândut şi unei firme din Polonia. Anul acesta, polonezii nu ne-au mai contactat pentru încheierea unui contract“, a precizat Ovidiu Cârstoc, şeful Direcţiei Silvice Gorj. Tot în această toamnă, Direcţia Silvică a mai vândut 500 de kilograme de castane, recoltate din zona Tismana, unei firme care le comandase anterior.
„În 2007, am exportat aproximativ 113 tone de fructe de pădure. Străinii cumpără fructe de pădure mai ales datorită faptului că sunt benefice pentru sănătate. Fructele noastre sunt controlate calitativ şi trec testul“, a mai spus directorul Direcţiei Silvice Gorj.
Sursă de venit pentru persoanele defavorizate
Ovidiu Cârstoc a spus că, în această vară, fructele de pădure trimise olandezilor au fost recoltate de persoane din Gorj sau Hunedoara, oameni cu salarii foarte mici sau fără nici un venit.
„Cei mai interesaţi de culesul fructelor de pădure sunt localnicii din zone defavorizate. Au venit la ocoalele silvice chiar şi localnici din Petroşani sau Uricani“, a adăugat Cârstoc.
Cei care au adus fructe de pădure la centrele de colectare din cadrul ocoalelor silvice din Gorj au primit 80 de bani