» Anchetarea judecatoreasca a dosarului "Opal" s-a finalizat. Curtea de Apel Constanta s-a pronuntat in cazul fostului director general al CNM Petromin Calin Marinescu, dupa aproape zece ani de cercetare.
Dosarul s-a plimbat intre instante aproape 10 ani, dupa ce in anul 2000 judecatorii constanteni au dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea rechizitoriului. Asta pentru ca magistratii au constatat ca principalul suspect a fost trimis in judecata pentru fapte mult mai grave decat i s-au prezentat la finalizarea urmaririi penale. Povestea a inceput in 1996, atunci cand Calin Marinescu (cunoscut si sub numele de "Shogunul", fostul comandant al navei "Opal Petrache") si administratorul societatii ateniene "Handy Sea Ship-Management", Gheorghe Toader, ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 500.000 de dolari. Nava Opal a fost preluata in anul 1996 de societatea "Geomar", administrata de Marinescu, de la "Navrom" Constanta, fiind ulterior inchiriata printr-un contract tip time-charter societatii HSS, reprezentata de Gheorghe Toader. Anchetatorii sustin ca Toader a inchiriat apoi vaporul societatii "Tafaoul Foodstuff Trading Co" din Shayrah, Emiratele Arabe Unite, societate ce a efectuat sapte transporturi de petrol in Golful Persic. In ianuarie 1998, nava a fost interceptata de inspectorii ONU, care au constatat incalcarea embargoului, la bordul navei fiind descoperite 5.000 tone de pacura provenind din Irak.
Acuzat de trei infractiuni
Procurorii Curtii de Apel Constanta l-au trimis in judecata pe Calin Marinescu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor si fost director al companiei Petromin, fiind acuzat de complicitate la contrabanda, instigare la nerespectarea dispozitiilor pentru operatiunile de import-export si instigare la fals material in inscrisuri oficiale.
In momentul in care nava a fost r