O firmă americană vrea să producă minicentrale nucleare. Prototipul ar putea fi testat n România, susţine „The Guardian“. Sursa: AFP
Prima minicentrală nucleară ar putea fi instalată în România, scrie în ediţia sa de ieri cotidianul britanic „The Guardian“. Minicentralele vor fi produse de firma americană Hyperion Power Generation, care a primit aprobarea guvernului federal, şi vor costa 25 de milioane de dolari, putând fi instalate aproape oriunde.
Reactoarele în cauză, de dimensiunea unei cabine de duş ceva mai mari, sunt sigilate din fabrică, nu conţin combustibil cu aplicaţii militare, nu au nicio componentă în mişcare şi vor fi aproape imposibil de furat. O astfel de unitate este capabilă a asigura necesarul energetic pentru până la 20.000 de imobile.
Proiect realizat de creatorii primelor bombe nucleare
Pentru o comunitate de 10.000 de locuinţe, spre exemplu, costul per locuinţă al unei microcentrale nucleare ar fi de numai 250 de dolari. Hyperion va începe să producă în serie noile microcentrale peste cinci ani. „Scopul nostru este să generăm electricitate la preţul de 10 cenţi kilowattul, oriunde în lume“, a declarat John Deal, directorul executiv al companiei, citat de „The Guardian“.
Tehnologia microreactoarelor a fost dezvoltată de experţii Laboratorului Naţional Los Alamos, unde au fost create primele bombe nucleare. Reactoarele vor fi livrate de-a gata, iar la instalare vor fi încastrate în beton, dar astfel încât să poată fi realimentate.
Realimentarea se face la 7-10 ani. La nivel fundamental, proiectul este inspirat de unul vechi de 50 de ani, iar pentru că tehnologia utilizată s-a dovedit a fi extrem de sigură în exploatare, Hyperion se aşteaptă ca puţine state să nu o accepte pe teritoriul lor.
Cehii de la TES, primii interesaţi de ofertă
Deal