Toate cele trei candidate cu sanse de a ajunge la guvernare sunt preocupate de accesul la educatie si de corelarea materiilor de studiu cu noile cerinte de pe piata fortei de munca. Dar nu vin cu solutii concrete.
Partidele vin numai cu idei, nu exista nimic dincolo de limbajul de lemn din aceste programe, "din pacate nici la PD-L", spune fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea (PD-L). Ar fi necesara stabilirea calificarilor pentru noile meserii, iar primul lucru care trebuie facut este "definirea calificarii", dar nu oricum, atrage atentia Miclea, ci cu ajutorul asociatiilor profesionale, al unui angajator important si al universitatilor.
Ministrul Anton Anton isi exprima uimirea fata de "insistenta cu care PD-L vorbeste de un nou pachet legislativ al educatiei. Acesta exista deja, trebuie doar votat in Parlament".
Presedinta Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAPIP), Mihaela Guna, exprima nemultumirea celor pe care ii reprezinta fata de faptul ca in programele de guvernare nu se regaseste mai nimic din ceea ce s-a stabilit prin Pactul National pentru Educatie. Guna aminteste ca FNAPIP a semnat Pactul numai dupa ce toate patidele parlamentare si-au pus semnatura si si-au definit angajamentul de a avea o strategie comuna in ce priveste sistemul educational.
"Dupa cum se vede, ne-am imbatat cu idei, semnatura si angajamentele liderilor de partid nu mai valoreaza nimic", ne-a declarat Guna. Un alt ex-ministru al Educatiei, Alexandru Athanasiu, spune ca este nevoie de o "deschidere curriculara", ca ponderea disciplinelor pe care si le aleg scolile ar trebui sa fie mai mare, asa-numitele programe la dispozitia scolilor.
PNL
Multe masuri sociale
Asigurarea egalitatii de sanse si sporirea accesului la invatamant superior pentru grupuri defavorizate: tineri cu r