Serviciile britanice de securitate ar putea beneficia de puteri fara precedent pentru a interzice presei sa publice subiecte legate de securitatea nationala, potrivit unei propuneri care este discutata de Parlamentul britanic. Comisia pentru informatii si securitate (ISC) vrea sa introduca o prevedere legislativa potrivit careia presa nu poate difuza informatii care ar putea afecta securitatea nationala, relateaza independent.co.uk, citand surse parlamentare.
ISC intentioneaza, de asemenea, sa cenzureze relatarea operatiunilor politiei care au implicatii in chestiuni de securitate nationala.
Propunerea vine pe fondul ingrijorarilor Comisiei legate scurgerile de informatii, a caror publicare ar putea afecta major derularea unor investigatii.
ISC detine o mare putere in Parlamentul britanic - primeste rapoarte secrete de la MI5, MI6 si GCHQ si este foarte influenta in definirea politicilor guvernului.
Potrivit codului de comportament, cunoscut si ca sistemul DA-Notice, care are un caracter voluntar, Guvernul poate cere mediei sa nu publice o stire.
Organizatiile pentru libertati civile considera ca aceste restrictii se pot dovedi "foarte periculoase si daunatoare"". Ele sustin ca cenzurarea presei, in momentul in care scurgerile de informatii vin din partea serviciilor secrete, reprezinta o masura total nejustificata.
DA-Notice: cenzura prin voluntariat
Sistemul D-Notice a fost introdus in 1912, cand Oficiul pentru Razboi (actualul Minister al Apararii) a inceput sa introduca cenzura asupra subiectelor care implicau chestiuni de siguranta nationala.
In 1993, s-a trecut la denumirea DA-Notice - organism format din patru functionari civili de rang inalt, cu o eminenta personalitate militara pe postul de secretar, si 13 membri nominalizati de media pentru a forma Defence Press and Broadc